Psykologisk behandling av smärta i vulva och vagina

Underlivssmärtor är ett vanligt problem. Vi vet ofta inte var smärtan kommer ifrån och om den är orsakad av fysiologiska, psykologiska eller andra processer. Däremot vet vi att oavsett oarsak tär dessa smärtor på spyket och påverkar livet på många plan. Den här endagskursen riktar sig till professionella som arbetar med denna patientgrupp. Kunskaper av den här kursen kommer redan dagen efter kunna omsätas i praktik för psykologer, barnmorskor, kuratorer och andra som arbetar med personer som lider av smärta i vulva och vagina.

Kursinnehåll

Kursen kommer blanda teoretiska och praktiska moment med reflektion. Under en dag kommer deltagarna att fördjupa sig i följande:

  • Vanliga psykologiska mekanismer som förklarar hur underlivssmärta uppstår och upprätthålls.
  • Vanliga samhälleliga mekanismer som förklar hur underlivssmärta uppstår och upprätthålls.
  • Hur man kan lägga upp psykologisk eller beteendeorienterad behandling, oavsett om det är huvudmomentet eller ett sidospår i en mer kroppsorienterad insats.
  • Hur man kan arbeta med acceptans på ett sätt som inte upplevs förminskande.
  • Hur smärta i vulva och vagina kan påverka hela vardagen, och inte bara ska ses som sexuell smärta.
  • Hur man arbetar med en patientgrupp som ofta på goda grunder är skeptiska mot vården eller upplevt vårdtrauma.
  • Hur man konkret kan prata om ”annat sex” som denna patientgrupp ofta får höra att de borde ha, samt sluta se det som ”ersättning” för ”riktigt” sex.
  • Partnerfaktorer som kan vara lindrande eller försvårande för personer med underlivssmärta.
  • Hur man kan hjälpa dessa patienter att inte bara hitta till ett sexliv som fungerar, utan hitta till ett sexliv som är helt fantastiskt.

Målgrupp

Den här kursen riktar sig till psykologer, kuratorer, terapeuter, barnmorskor, sjuksköterskor och andra samtalsproffs som arbetar med patienter med underlivssmärta. Då Tanja kommer från en grund av KBT kommer deltagarna som arbetar med KBT eller ACT känna igen sig extra mycket, men även deltagarna med andra teoretiska hemvister kommer att lära sig mycket nytt och få användning för sina metoder i sexologins tjänst.

Om kursledaren

Tanja Suhinina är något så ovanligt som legitimerad psykolog som dessutom har en masterexamen i sexologi. Hon driver en egen sexologisk mottagning i Stockhom och åker Sverige runt för att fortbilda personal kring sexologiska frågor.

Andra utbildningar som kan vara intressanta

Var och när?

26 oktober 2023, 9:00-16:00 med pauser för fika och lunch.

Kursen kommer att hållas på distans över plattformen zoom. Under kursen kommer du att behöva ta del av skriftligt material.

Pris

850 kr/deltagare, exklusive moms.

100 kr i early bird-rabatt för dem som anmäler sig före 21 augusti 2023. Från och med 21 augusti får du 100 kr rabatt om du har deltagit i kursen Sexologisk fortbildning för samtalsproffs.

Anmälan är bindande.