Flersamt forum

Välkommen till Flersamt forum, en serie event där man lyfter fram flersamhet! Jag heter Tanja Suhinina, jag är psykolog, sexolog och författare till boken Du med flera. Under vintern kommer jag bjuda in spännande gäster för att tillsammans gå lite mer på djupet om något spännande kring flersamhet. Publiken får ställa frågor och delta i spännande levande samtal om allt möjligt ickemonogamt. Alla samtalen sker på zoom och länkarna hittar ni vid beskrivningen av eventet.

Dessa möten hålls för att sprida flersamma tankar och samla in pengar till Blågula bilen. Att delta är gratis, men vi ska hjälpas åt att stötta Blågula bilens verksamhet med att köpa in bilar och efterfrågade förnödenhter till Ukraina.

Samtalen kommer gå att se i efterhand på boon.tv/suhinina, länkarna läggs upp vid respektive evenemang.

26 januari 19:00-21:00 Sluta va så duktig poly!

Först ut har jag nöjet att träffa psykologen Christoffer Andersson-Fahlström och prata på temat ”sluta va så duktig poly!”

Det finns en föreställning om att flersamma måste vara bättre på kommunikation, relationer, och ja, typ allt. Att flersamhet är extra svår och att man behöver vara lite extra duktig för att klara av det, för duktiga flersamma blir ju inte svartsjuka eller grälsjuka… eller? Varför håller så många fast vid den idén, oavsett om de befinner sig i lägret ”för” flersamhet eller ”emot” flersamhet? Vad vinnerman på det, och kan de här tankarna förstöra för flersamma? Allt detta kommer Tanja Suhinina och Christoffer Andersson-Fahlström att diskutera torsdagen 26 januari, och du är hemskt välkommen att vara med!

Länk: se i efterhand

1 februari 19:00-21:00 Flersam i terapirummet

Första februari har jag nöjet att träffa Helga J Wennerdal från duon bakom appen Birds relations, en psykolog som älskar att nörda ner sig på relationer men vill veta mer om vad man gör när man springer på en flersam i terapirummet.

I detta spännande möte i flersamt forum hjälps vi åt att coacha en psykolog i att bli bättre på att bemöta flersamma. Vad säger forskningen om flersammas önskemål när de möter samtalsproffs? Vilka är de vanligaste mononormativa fallgroparna? Vilka frågor har en psykolog som är van att jobba med relationer, men inte lika van att jobba med just flersamhet? Och inte minst: vad har ni i publiken för tips till henne och andra psykologer, kuratorer, terapeuter och andra proffs som jobbar med människor?

Länkar: se i efterhand

16 februari 19:00-21:00 Hur normbrytande är flersamhet?

Vi talar ofta om att flersamhet är normbrytande, men är det så enkelt? Gör inte polyamorösa samma sak som monogama, fast med flera? Och hur smyger normerna från ett samhälle där den tvåsamma kärleken ses som livets viktigaste person in i flersamma rum och relationer? Torsdagen 16 februari möts Tanja Suhinina, författare till boken Du med flera, och Andie Nordgren, personen bakom det relationsanarkistiska manifestet, för att prata om flersamhet, normer och queerhet.

Länkar: se i efterhand

22 februari 19:00-21:00 Flersamhetsupplysning

22 februari har jag nöjet att träffa Caroline Bergmann (författare till boken När du älskar fler än en) och Kristoffer Lindh (@sexpedagogen på instagram) för att prata om att upplysa om flersamhet.

I detta spännande möte ska tre pesoner som upplyser om flersamhet mötas i ett samtal om just upplysning och information kring flersamma relationer. Hur tänker vi själva kring vår upplysningsverksamhet? Vad tänker vi är mer och mindre viktigt att förmedla? Varför behövs upplysning kring flersamma relationer och varför är just vi rätt personer att bedriva det? Vi delar med oss av våra bästa tips på andra upplysare, jämför svensk och amerikansk kontext och snuddar runt allt annat möjligt mellan himmel och jord som rör just upplysning kring flersamhet.

Länkar: se i efterhand

7 mars: Flersamhet, familj, föräldraskap

Barn och familj är en del av mångas relationsliv, och det gäller även flersamma. Det är också på det här området flersamma är särskilt utsatta. I laglig mening eftersom familjejuridiken som omfattar föräldraskap och familjebildning mer eller mindre aktivt motarbetar flersam familjebildning. När man möts av fördomar där “men hur ska det gå för barnen?!” är ett vanligt förskräckt argument emot.

7 mars ska psykologerna Tanja Suhinina och Sara Ytterbrink Nordenskiöld samt Annika Horvath prata om flersamhet ur ett barn- och familjeperspektiv. Sara Ytterbrink Nordenskiöld jobbar med barns mående, i första hand inom första linjens psykiatri. Annika är en sexpedagog som har arbetat med RFSU Uppsala och är just nu medarrangör till sex- och nöjesworkshops i Berlin. Förra våren avslutade hon sin masteruppsats där hon tittade på upplevelser av icke-monogama svenska föräldrar.

Länkar: se i efterhand

15 mars: Flersamhet, ADHD och autism

Att neuropsykiatriska funktionsvariationer är vanligare bland flersamma (eller att flersamhet är vanligare hos personer med autism eller ADHD) är en illa dold hemlighet. Men hur kommer det sig? I sista mötet av Flersamt forum träffas tre psykologer för att diskutera just det. Hannah R Jakobsson är extra vass på att jobba med personer på autismspektrumet, Cilla De Mander är extra vass på vad det innebär att leva med ADHD, och Tanja Suhinina är en flersamhetsexpert som ska försöka få oss att få in så mycket som möjligt på två timmar, när båda gästerna lätt hade kunnat hålla publiken engagerad i en hel dag.

Vi ska prata om vad autism och ADHD är, vilka drag hos dessa tillstånd blir extra lockande för ett flersamt liv, och vilka drag gör flersamheten komplicerad. Vi försöker reda ut varför det är så, hur den ovanligt höga prevalenser av npf påverkar flersamma kulturer och communityn, och så försöker vi såklart hinna med frågor från publiken!

Länkar: se i efterhand