privatblogg

De välvilliga

Läst klart De välvilliga. Väldigt snubbig bok. Jag gillar ju verkligen snubbig när det är våld, jag gillar verkligen inte snubbig när det är sex. Så mycket anus, så inte intresserad. Också för all del, om man ska prata avföring så mycket så borde man ju vara mer målande?

Fantastiska skildringar av Krim och Kaukasien! Läste och göttade mig i att alla snubbar jag känner som pratat om boken har ingen relation till orterna, orden och maten. Det var ju också givande att ha vart i Volgograd nyligen. Gottade mig en del i att snubbkompisar som läst den måste tyckt allt detta ät obegripligt och exotiskt och inte som typ Södertälje. Men ja, blev omedelbart sugen på att resa i Krim/Kaukasien och styr ju upp det nu. Hade inte reflekterat över att kinzjal är nån form av dialekt. Blev störd när de sa att det fanns en izba i en stanitsa, men byn slutade med -o och vad ju vid Stalingrad så det var väl ingen stanitsa utan en selo, och Littell fuckade upp med lokalprägel. Men ja, otroligt resesug efter första halvan, hjältestaden Sevastopol här kommer jag.

Jag ska ju tänka på arbete nu. Har tänkt på hur sexskildringar i litteratur används inte för att skildra sex utan skildra hur personen är, skildras arbete på det sättet? Det är ju väldigt mycket arbete i den här romanen överlag (min bästa genre: skönlitteratur om dålig arbetsmiljö). Är det så arbete används i skönlitteratur överlag, eller är arbete vad man är i sig, som i ”vem är du”=vad är ditt yrke? Också såklart hela grejen med att han ska få fångar att arbeta och hela systemet är riggat för att det ska gå dåligt, ca som personalpolitiken inom vården eller f ö branscher där arbetskraft är annu mer slit och släng. Utom såklart att ingen personal är slit och släng, alla ska läras upp, ännu mer i dagens samhälle där allt är så avancerat, men i vården t ex är det ju så uppenbart att det inte är slit och släng men ändå så envisas folk.

Jag är otroligt provocerad över att JBP inte uttalat sig om boken, för den känns som nåt som han skulle kunna kalla för EN AV SIN TIDS STÖRSTA ROMANER OM ATT VARA MÄNNISKA I TOTALITÄR STAT. Hittade dock detta.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s