Blogg

Fem hbtq-klantigheter och hur du undviker dem

rainbow friendJust nu pågår Stockholm Pride, en vecka som är svår att missa. Kanske är du en av halvmiljonen som kollar på paraden, du tycker det är positivt att hbtq-personer får bättre liv, du blir glad när du ser regnbågsarrangemang i skyltfönsterna – men du är egentligen inte engagerad i hbtq-frågor till vardags. Du menar väl, men utan tillräcklig kunskap kan man ibland säga ogenomtänkta klantiga grejer. No worries, här kommer en liten guide på vanliga välmenande klantigheter och hur du undviker dem!

Du använder ”gay” eller ”homosexuell” som synonym till ”hbtq”.

Det finns en anledning till att man använder förkortningar som hbtq, hbtqia eller lgbt och det är just att visa att det inte bara handlar om homosexuella. Hbtqia-personer är alla personer som hamnar utanför påståenden att 1) det finns endast två kön som är tydliga och självklara, 2) människor begär personer av motsatt kön, men inte av sitt eget. Det finns massvis med olika sätt att hamna utanför dessa två snäva påståenden, och likställer du homo och hbtq osynliggör du exempelvis bisexuella eller transpersoner.

Du löser det enkelt genom att prata om homosexuella när du menar just homosexuella, och använda en bredare benämning om du vill prata om den större gruppen.

Du säger att hbtq-personer självklart bör accepteras eftersom de inte kan ändra vad de föddes till.

Yes, ”born this way”-argumentet! Det kan vara väldigt praktiskt ingång för acceptans i religiösa sammanhang. Om gud skapat hbtq-personer så bör människor så är det meningen att de ska finnas och vara guds älskade barn som alla andra. Så visst, i vissa sammanhang kan det vara ett användbart argument som förändrar hbtq-personers situation till det bättre. Men det finns ingen anledning att stanna där. Hbtq-personer har självklart rätt att existera även om de har valt sitt sätt att vara och skulle kunna välja ett ”normalt” liv.

Du kan lätt undvika det här problemet genom att landa i att hbtq-personer självklart bör accepteras oavsett om de fötts till eller valt hbtq.

Du säger att hbtq-kamp är viktigt eftersom alla ska ha rätt att älska den de vill.

Tänk dig en politiker som ska hålla ett tal om tolerans, tindrar med ögonen och säger att ”vi i N-partiet tycker att all kärlek är vacker”. Den grejen. Det låter fint, men det är inte ett superbra sätt att visa engagemang för hbtq-rättigheter. För det första är inte all kärlek vacker, så bara där blir det floskligt. Dessutom handlar hbtq inte enbart om att älska, utan även om att ha sex och att bara vara den man är.

Kom ihåg att kärlek är en av många aspekter av livet som påverkas av att man hör till hbtq-gruppen, men alla hbtq-identiteter bygger inte på kärlek, och det finns många andra viktiga kamper än den om att få älska.

Du utgår från att en organisation är hbtq-vänlig om de går i Prideparaden, eller att ett företag är hbtq-vänlig om de sponsrar Pride eller säljer regnbågsvaror.

Det är glädjande att det i Sverige idag anses vara positivt att synas i hbtq-vänliga sammanhang. Men det säger inte supermycket om hur det är att vara en hbtq-person som jobbar inom företaget. Tvingar arbetsplatsen en att definiera sig inom snäva könsramar? Får man stöd om en kund behandlar en illa på grund av ens förmodade sexuella läggning? Driver partiet hbtq-vänlig politik? Kan man få gå på nödvändiga läkarbesök utan att vara rädd att förlora jobbet? Är man trygg från trakasserier om man handlar i en affär som säljer regnbågsrandiga usb-minnen? Symbolhandlingar är fint, men det är i vardagen som äkta hbtq-engagemang visar sig.

Var försiktig med att hylla företag för engagemang om det enda du vet om dem är att de har ett flak i Prideparaden. Om det handlar om din arbetsplats eller organisation – fundera på vad som görs för att människor ska behandlas väl året runt.

Du pratar om hbtq-personer som ”de” som inte finns bland ”oss”.

Det är lätt hänt. På lunchrasten på jobbet kommer Prideveckan upp och du säger något positivt om det – men det låter som om hbtq-personer är ett folk som finns därute någonstans, absolut inte i det här rummet. Eller så är du väldigt duktig på att vara inkluderande och ickedömande – när du vet att personen som du pratar med hör till hbtq. Men hbtq-personer har ingen komma ut-plikt, vilket innebär att folk mycket väl kan vara bisexuella eller trans utan att du vet om det.

När du pratar om hbtq-frågor, lägg märke till om du hade pratat annorlunda om du visste att det finns en hbtq-person i närheten. Försök att inte utgå från att alla är cisheteros tills motsatsen bevisats.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s