Blogg

Årets Ig Nobel och ditt sexliv

wordswag_1568472351758Som legitimerad psykolog är man ansvarig för att upprätthålla vetenskapligheten i sitt arbete, så naturligtvis är jag mycket taggad på årets vetenskapliga höjdpunkt – Ig Nobelpriset. Det är alltså en utmärkelse som delas ut till forskning som först bara låter tramsig, men får en att tänka till och inse att det finns en poäng. Här är vad årets Ig Nobelpris innebär för ditt sexliv. Och nej, det är inte testikelstudien. Läs vidare och se vad du kan lära dig av science!

Doggy style

Vi kan börja med det här att klickerträning funkar på läkarstudenter. Som psykolog är jag helt för denna studie. Dels för att det är bra att påminna läkarna om deras plats i evolutionen, så de inte kaxar sig bara för att de får skriva ut piller och skära i levande människor. Dels för att det går helt i linje men vad jag lärt mig i psykologskolan. Bästa sättet att få någon att göra som du vill är inte att bestraffa när de gör fel, utan att belöna dem när de gör rätt. Belöningen kan vara konkret, som att få godis om man gör rätt. Belöningen kan vara tydlig och verbal. Men belöning kan vara symbolisk och ickeverbal, som det är i just klickerträning (jag länkar till just den här sidan eftersom den heter Apportering till vardag och fest och det känns som en port in i ett universum jag inte visste fanns). Det viktiga är att belöningen kommer direkt vid tillfället där man gör rätt, och att man har visat att signalen betyder att man är på väg att få en mer betydelsefull belöning.

Vad betyder det för ditt sexliv? Jo, du hjälpa din partner att smeka dig rätt med hjälp av små enkla signaler. Visst, det är bra att stöna, skrika, berätta för din partner hur fantastisk hon är och komma i hennes ansikte precis som hon gillar. Men du kan inte göra det varje gång hon träffar ditt ollon exakt som du vill. Det du kan göra är att klämma lite på hennes axel varje gång hon gör rätt. Ja, det känns fånigt om man beskriver det såhär mekaniskt. Men det kan bli next level hett när du gör det på ditt sätt.  

Klia som INTE KLITORIS

Näst på tur är jävla hjältar som konstaterat att det är nice att bli kliad och att det känns olika på olika delar av kroppen. När vi pratar sex, kropp och vetenskap pratar vi ofta om  könsorganen. Få har väl missat att klitoris är jättestor, ganska gullig och kan 3D-printas? Det är otroligt spännande med könens erektion, innervation och alla spännande saker som händer där, men glöm inte resten av kroppen! Att vissa smekningar känns sexuella och andra inte handlar inte bara om att det är rätt kroppsdel – det handlar också om ifall man är kåt eller inte. Att bli kittlad på nacken när du kanske är mysigt, medan exakt samma smekning när du är upphetsad kan få dig upp i brygga. Kom ihåg att hela kroppen är känslig och att det finns massor med olika sätt att smeka en till njutning på.

Bonus – råttor leker och där sitter du i soffan

Nej det här tog inte hem något pris iår, men det här är faktiskt väldigt viktig modern forskning från Science. Där har forskare för inte våra, men väl tyskarnas, skattepengar lekt kurragömma med råttor. Det man kom fram till är att än en gång slå fast att djur leker för att det är kul. Och det borde du också göra, det har jag sagt förut, och jag står verkligen för det. Sex är nog det mest erkända vuxenplattformen för lek. Det är liksom då vuxna människor använder prylar som rakt ut kallas för leksaker. Ta vuxenleken på allvar! Med lek kan man röra sig bortom det konkreta och verkliga, helt gratis och enbart med fantasins kraft om man så vill.

Bra saker att tänka på vid lekfullt sex:

  • Lek är bara kul om alla är med på det.
  • Var vaksam på när leken börjar och slutar. Det kan sägas eller signaleras rakt ut, men det kan också röra sig om lekbeteenden.
  • Fokus i lek är inte att vinna, utan att uppskatta leken.
  • Deltagarna i leken får själva sätta reglerna, att följa reglerna till punkt och pricka är bara viktigt om det är kul.
  • Man är klar när man är klar med att ha kul.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s