Blogg, Uncategorized

Lite om lufttrycksvibratorer.

orgasmgarantinNi som följer mig på sociala medier (Inte? Facebook här, Instagram här.) har nog sett att jag har varit med i Orgasmgarantin i SVT Edit. I samband med det ombads jag att skriva en text om de här vibratorerna och varför de kom först nu. Jag skrev den på en freadg efter jobbet och tyckte själv jag var SJUUUUKT rolig. Eftersom den aldrig publicerades får ni den här! Var så goda! 

>>>

Något som är spännande med design är att det tar våra högst immateriella föreställningar om världens beskaffenhet och omvandlar dem till högst påtagliga objekt. Våra idéer får plötsligt substans och dyker upp på mest oväntade ställen. Eller, i det här fallet är det kanske inte så pass oväntat ställe, för det handlar om sexnormer och sexleksaker. 

Sexualitet är verkligen något där det finns gott om normer att undersöka och ha åsikter om. Oavsett om man tycker att normerna är till för att brytas eller om vi behöver strama upp normerna kan man inte förneka att det finns starka föreställningar om hur sex bör gå till. Det är särskilt tre av dessa normer jag vill prata om idag, eftersom det är så påtagligt . 

Den första är heteronormen, det vill säga idén att man i sitt sexliv söker upp det könet som “kompletterar” ens eget. Det har inneburit att sexleksaker som designats för kvinnor länge försökt efterlikna ett manskön, medan sexleksaker för män har försökt efterlikna ett kvinnokön – eller en hel kvinna, det är ju svårt att se var snippan slutar och kvinnan börjar. 

Den andra är penetrationsnormen som är föreställningen om att det sexet som är det riktiga sexet och inte något mjäkigt “second base” eller förspel är penetrationssex med penis i vagina. Penis i anus är okej substitut dock. Tack vare den föreställningen kan fantasilösa personer inbilla sig att det är den enda typen av sex som bögar kan ha, medan lesbiska är av naturen stympade och måste ta till föremål för att alls kunna ha sex. Att det finns fler än två typer av kroppar kan dessa personer överhuvudtaget inte tänka sig. 

Den tredje är partnersexnormen vilket innebär idén att sex är något som är menat att ske genom två personer, och alla andra former av sex är sorgliga substitut. Människoskapade föremål i sängen är stödhjul och om man onanerar är det för att man saknar en partner. 

Tillsammans har dessa normer gjort avtryck i industridesignens historia genom att ge oss mängder av sexleksaker som försöker efterlikna riktiga könsdelar man generöst huggit av för ens nöjes skull. Leksaker utgick överhuvudtaget inte från användarens kropp, utan från kroppen på någon av det “motsatta” könet så att man skulle kunna få det penetrerande sexet man inte kunde ha på egen hand. Leksaker för personer med penis hade ambition att simulera delar av kvinnokroppar som man kunde penetrera – av tekniska skäl har sådana varit  lite knöggliga att få snygga, sköna och hygieniska. Personer med vulva och slida fick de tekniskt och designmässigt mer lättlösta löspenisarna för att kunna stoppa upp i slidan och tänka på Micke på jobbet. 

Det senaste decenniet har sexleksaksmarknaden skakats om av flera förändringar som alla utgår från samma premiss – vad sägs om att utgå från kroppen på den som leksaken är gjord för? Det kan kännas som en självklarhet om man någonsin lärt sig hur bra design fungerar, men det tog leksakstillverkarna många år att med gemensamma krafter kasta bort de tre normerna. Istället för “vad för plastgrej kan en person med penis knulla om levande kvinna inte är tillgänglig?” tänker man nu “hur kan man stimulera en person med penis på ett trevligt sätt” och plötsligt så har vi onaniägg som inte ser ut som en surrealistisk ficklampa.

För personer med vulva har senaste åren bidragit med att kunskapen om att klitoris är mer än bara en knapp. Ju mer man ser på hela klitorisstrukturen, desto mer förstår man att det finns många bra sätt att komma åt den såväl utifrån som genom slidan – men att köra ut och in med en rak cylinderformad grej är nog inte topp 10. Dagens leksaksmarknad har äntligen kommit att spegla det med en stor variation av vibrerande, pulserande och sugande leksaker som kan stimulera klitoris från alla möjliga vinklar (gärna samtidigt!). I sanning smart design bortom begränsande normer. 

Min nästa förhoppning på sexleksaksrevolution är förstås när sexrobotproducenter tröttnar på att göra låtsaspartners och börjar skapa fantasifoster som utgår från användarnas kroppar snarare än från ens potentiella tinderragg. 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s