Blogg

Att känna som man gör

Jag planerar min kurs i att leva mer mansfritt, och går därför mycket tillbaka till gamla tankar jag tänkt och saker jag skrivit som kommer att vara bra att ta upp under sagda kurs. Idag kom jag att tänka på det vanliga påståendet om att kvinnor lätt blir kära i början av en relation, medan män är mindre engagerade och kanske mest intresserade av att ligga några gånger Det har förklarats på många sätt, från att det är rena fördomar till att det  hur våra reproduktiva celler funkar. Jag tänker att en möjlig förklaring är att om man  beter sig som om man kände något så är det lätt hänt att man börjar känna det.

see each other as competitors
Chimamanda Ngozi Adichie i Beyoncés  ***Flawless

Hur beter man sig när man är kär? Man lägger ned tid och uppmärkamhet på personen. Man tänker på personen även när man inte ses. Man hör av sig ofta, och är mån om att kommunikationen fungerar. Man gör allt för att den personen ska tycka om en. Man berättar för andra om den fantastiska personen man träffat med samma enkelspåriga glöd som kännetecknar nyblivna föräldrar på sociala medier. Man tycker att allt personen berättar är spännande, man skrattar åt skämten personen drar, man ler mot personen.

Väldigt mycket av det ovan nämnda ingår i listan över hur man som kvinna ska bete sig om man vill ses som artig på lägsta möjliga nivå. Även mot främlingar. Även mot män som egentligen inte ger en så mycket. Även mot någon man just träffat på en fest och som nu pratat om sina passioner i en kvart utan att fråga om dina. Även mot någon som bara är en kollega man träffar på lunchen. Och om du beter sig som om personen är väldigt viktigt för dig så är det väldigt sannolikt att personen också blir det.

Om du lyssnar mycket på någon som om allt den personen berättat är intressant och viktigt så blir han viktig för dig.

Om du lägger ned väldigt mycket tid på att försöka förstå vad han tänker och menar när han skriver till dig så blir det lätt att du blir känslomässigt engagerad i honom.

Om stor del av ditt umgånge med vänner handlar om att prata om honom blir det lätt att han blir viktigare än vännerna.

Om du ställer in aktiviteter, slutar göra roliga saker eller på annat sätt prioriterar ditt övriga liv efter honom så kommer han kännas viktigare än ditt övriga liv.

Om du tävlar om mäns godkännande kommer du snart börja anpassa dig efter männen snarare än att försöka vara en god människa på dina egna villkor.

Om ditt neutrala ansiktuttryck inför något är ett leende, medan personen inte ler tillbaka, kommer det också bli enklare att hamna i en obalans kring vem som har mer känslor för den andra.

Om du lyssnar på och ger tid till någon som om du vore kär, så blir det också lätt så att du blir kär.

Din tid och energi är inte oändliga. Ju större del av ditt liv läggs ner på män, desto mindre har du över till exakt allt annat. Ju mindre annat du har i ditt liv, desto viktigare blir männen.

Mina vänner och klienter som hamnar i samma mönster om och om igen, som blir kära fort och möts av obesvarade känslor, säger ofta att man inte kan styra över sina känslor. Är man kär så är man resonerar de, och det är förstås sant på många sätt. Men det går att skapa förutsättningar för att det ska bli lättare eller svårare att känna en känsla.

En bra förutsättning för att minska mäns betydelse för ens känsloliv är att sluta bete sig förälskat innan man faktiskt är det.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s