Blogg, Uncategorized

Manlig orgasm – myten, mysteriet

 

maleorgasm
Från Netflix-serien Explained

Om man någonsin varit intresserad av sexualitet och läst populärvetenskap om det har du säkert läst följande artikel (förkortad for your pleasure):

Kvinnlig orgasm! Så mystisk! Så spännande! Varför får de små liven orgasm alls? Det är evolutionärt onödigt! Kanske för att suga in sperma! Kanske för att män får det och evolutionen orkar inte ha olika features på kropparna! Kanske för att kvinnor ska gilla män som anstränger sig! G-punkten finns! G-punkten finns inte! Vad säger vetenskapen? Vetenskapen vet inte! Det är en vetenskaplig gåta för forskare att lösa! Varför löser forskarna inte det? Kanske för att alla skiter i kvinnlig njutning!

Allt ovanstående är rimligt och sant. Vi vet inte riktigt varför kvinnor får orgasm. Det finns några hypoteser som syns mer än andra, men inget är spikat. Det skulle säkert komma mer info om man satsade mer på forskningen. Jag som sexolog tycker naturligtvis att just forskning på sex är underfinansierad och man borde kasta pengar på den som Rihanna i Pour It Up.

Men det finns ändå ett problem med den typen av artiklar. För vi kanske vet för lite om kvinnlig orgasm, men vi vet inte heller någonting om manlig orgasm.

Vet du varför män får orgasm? ”För att det behövs i fortpla…” STOPP! Orgasm. Inte utlösning. Det är två olika saker, och det är grundläggande sexfakta som många inte känner till. ”För att om sex inte är skönt så skulle inge…” STOPP! De flesta känner igen sig i att det finns en distinkt sexuell njutning i annat än orgasmen.

Vet du varför män får orgasm? Förmodligen inte. Jag vet i alla fall inte (även om jag har vissa kvalificerade gissningar). Jag har försökt att kolla runt i populärlitteraturen, och det är väldigt tomt på information om varför evolutionen fick för sig att utrusta män med orgasmförmåga. Jag har kollat artiklar. Jag har frågat föreläsare när jag läste min master i sexologi. Jag har blivit marginellt klokare.

Man har inte helt fel när man säger att ”ingen bryr sig om kvinnliga orgasmen”, men det blir verkligen inte roligare om man ser på intresset för mäns orgasm. Det blir verkligen inte mer upplyftande om man ser på forskningen kring dagens mäns förmåga till orgasm. Medan forskningen om kvinnors orgasm för det mesta handlar om orgasm har forskning om mäns orgasm en tendens att handla om utlösning.

Psykiatriska diagnossystemet DSM kom i en ny version 2013. En stor förändring för avsnittet om sexuella dysfunktioner i DSM-5 blev att diagnoserna blev mer könsuppdelade än tidigare. Det finns en hel del positivt med de nya kriterierna, men på herrsidan är njutningsaspekten fascinerande frånvarande. Inga av diagnoserna är särskilt spännande beskrivna, men i kvinnoversionerna är det påtagligt att detta sex som avsnittet handlar om är tänkt att vara skönt. Herrversionerna är påtagligt mer torftiga – få upp den, håll upp den, ejakulera varken för tidigt eller för sent, duktig avelstjur du kan gå hem.

Jag förstår fullt ut upprördheten kring att vi vet så lite om kvinnors orgasm, och bryr oss så lite. Det betyder på intet sätt att engagemanget i manlig orgasm är tillräckligt. Vi vet för lite om minskad intensitet i mäns orgasmer, och män som ejakulerar utan att egentligen uppleva någon särskild njutning saknar ofta språk och ramar för sin upplevelse. Forskningen är fokuserad på prestation och reproduktion, och mindre på vad som faktiskt är skönt. Och det är så synd. Den manliga orgasmen är ju så spännande! Så mystisk! En vetenskaplig gåta!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s