Blogg, Uncategorized

Goda råd till dig som älskar att ge goda råd

Clippy-letter
Goda råd sedan 1997

Anaïs kommer hem till mamma. Anaïs har just haft en usel dag på jobbet, och klagar på det i mammas soffa. Mamma kommer genast på tio lösningar på Anaïs problem. ”Gör så här…” säger mamma. ”Du borde…” säger mamma. ”Arbetsförmedlingen har en jobbsökartjänst!” säger mamma. Anaïs berättar detta för dig, påtagligt irriterad. Det var inte alls den responsen hon ville ha. ”Din mamma är en problemlösare” förklarar du. ”Du borde säga till henne…” och du kommer inte längre för att Anaïs kastar din mops på dig, vrålar ”JAG ÄR OMGIVEN AV JÄVLA PROBLEMLÖSARE!!” och stormar iväg till källaren. 

Känns det igen? Någon kommer till dig med ett problem, du försöker hjälpa till, och istället för tacksamhet blir folk sura. Men vad ska du göra, du är en problemlösare! Om du måste kan du sitta, nicka och låtsas bry dig – men det är inte det du vill göra! Du vill lösa! Du vill förändra! Du tycker inte det hjälper att bara klaga! Men istället för en tack får du bara mer gnäll.

Varför blir man en person som bara måste ge råd när någon har ett problem? För det första så är det ju inte direkt en personlighetstyp, även om det ibland är lätt att vilja dela upp folk i kategorier.  Det finns flera anledningar, mer eller mindre smickrande, till varför man börjar ge råd innan någon har bett om sådant. Här är några vanliga. För det andra så finns det en massa mer eller mindre smickrande anledningar till varför någon kan bete sig så. Här är några möjliga.

Smickrande anledning att vara en problemlösare 1: Du vill hjälpa människor.

Du bryr dig om dina medmänniskor och vill att de inte ska må dåligt i onödan. Därför vill du hjälpa dem att lösa problemen som tynger dem. Du märker att de fastnat i en loop där allt är jobbigt och ser inte utvägarna som du kan hjälpa dem att upptäcka. Du vet kanske också att ett problem de trodde var olösligt faktiskt går att lösa. Du vill dela med dig av din kunskap och hoppas på detsamma när du behöver det.

Smickrande anledning att vara en problemlösare 2: Du vill mest trösta men du vet inte hur man gör det på något annat sätt.

Hjärtat! Åh, det är en konst att hantera människors klagande på ett bra sätt. Fråga gärna de berörda hur de vill att du hjälper dem. Låt människan tala ut och visa att du verkligen hör vad hen säger. Ge personen en näsduk. Jag kan skriva ett helt inlägg om det om du vill.

Mindre smickrande anledning att vara en problemlösare 1: Du orkar inte lyssna på andra.

Du tycker du är jobbigt när andra människor pratar om sig själva och sina bekymmer. Du vill få tyst på dem, och det är uppenbart oartigt att säga ”sluta gnäll, jag pallar inte” rakt ut. Det är relativt mer artigt att formulera det som ”har du testat att röra på dig mer och äta mindre”, så du gör det. Och nu när du presenterat lösningen kan du ta över och prata om något du tycker är intressant istället.

Mindre smickrande anledning att vara en problemlösare 2: Du vill framhäva dig själv.

Du vill hävda dig i en social situation. Genom att lösa andras problem gör du det på fler sätt. Dels är du ju uppenbarligen en klok, intelligent och omtänksam person som rycker in och hjälper andra. Dels är du uppenbart bättre än andra personer som inte ens kan lösa sina problem utan hjälp.

Mindre smickrande anledning att vara en problemlösare 3: Du tycker att du är väldigt viktig för att världen ska snurra.

Oavsett vad någon berättar är det uppenbart för dig att det på något sätt måste handla om dig. När någon har en jobbig chef kan du få det att handla om dig genom att 1) berätta om någon gång som du också hade en jobbig chef, 2) berätta om hur du just nu har en jobbig chef, 3) föreslå en lösning på dålig chef, 4) flera av ovan nämnda punkter.

Oj, det här var inte upplyftande. Vad ska du göra? Helt sluta komma med råd? Här kommer några tips (som du inte bett om!) på hur du kan göra om du vill fortsätta ge råd, men minska det jobbiga med det. Mina råd kommer sannolikt minska antalet socialt jobbiga situationer du försätter dig själv och andra i, och på köpet blir du en bättre problemlösare!

Klassiskt misstag 1: Du började lösa problemet innan du hade tillräckligt med information.

Knappt har Niccolo hunnit säga att han har ont i ryggen innan du var där med råd om hur man kan träna upp ryggen på gymmet. Synd bara att det strax visar sig att Niccolo blev attackerad av storsjöodjuret vid sju års ålder och smärtorna kommer från skador han fick då. Stelt! Tips från coachen: För att lösa ett problem behöver du först samla tillräckligt med information, så innan du ens börjar tänka på en lösning (och verkligen innan du öppnar munnen) bör du ge personen lite tid att berätta om problemet.

Klassiskt misstag 2: Du hade all information men var så fokuserad på lösning att du bortsåg från det.

Anneli frågar på Facebook om någon har recept på bakelser som är mjölkfria (inte bara laktosfria), sojafria och glutenfria. Anneli får närmaste dygnet motta sjutton recept på jättegoda tårtor som innehåller mjölk, soja och gluten. Vissa är laktosfria. Anneli sjukskriver dig från jorden och kommer aldrig tillbaka. Tips från coachen: Omfamna informationen du får och tänk ett par varv på om din lösning passar. Om inte – använd ditt omdöme.

Klassiskt misstag 3: Du kommer med en lösning som personen redan har testat.

Lina berättar om att det tar flera timmar varje natt för hennes son Antonius att somna. Du berättar omedelbart att när din syster skulle lägga Alma-Mia så läste hon Kaninen som så gärna ville somna och det funkade finfint. Lina ser på dig med dödsmörker i blicken och säger att hon SÅKLART testat den JÄVLA bokJÄVELN. Ojdå. Tips från coachen: Innan du föreslår en lösning, ta reda på vad personen redan har försökt. Gör det gärna genom att fråga ”vad har du testat?” och inte ”har du testat [ditt utmärkta förslag]”.

Klassiskt misstag 4: Du försöker lösa ett problem som du inte är kvalificerad att lösa.

@koskenkorvkatt på Twitter klagar på att hon inte kan hitta anständig pizza i Rjazan. Du svarar om en pizzeria där du en gång på Rysslandresa åt gott. Efter en kort Twitter-dialog visar det sig att resan var 2003, staden var Moskva, du minns inte vad den hette, och du kan inte kyriller. @koskenkorvkatt blir sur. Tips från coachen: Innan du svarar med tips och råd, läs gärna genom klagomålet igen och fundera på om du kan hjälpa. Det är förstås trist att @koskenkorvkatt måste äta äcklig pizza, men du kan inte hjälpa henne mer än hon kan hjälpa sig själv. Ibland är du helt enkelt inte rätt person för jobbet.

Klassiskt misstag 5: Du försöker lösa problem som (just nu) inte går att lösa.

På AW pratar museinörden Anton om Nationalmuséet i Rio de Janeiro nyligen brann upp. Han är upprörd. Han är ledsen. Han bryr sig. Du försöker flörta, och därför hakar på hans samtalsämne genom att berätta hur de borde installerat sprinkersystemet. Du får inte till det med Anton. Tips från coachen: Du kan inte lösa att museet brann ned, att Linas ex var en fuckboy, att din mammas jobb hotas av konkurs och att jag inte såg Leonard Cohen live medan jag kunde. Vissa problem kan ingen lösa just nu. Inte ens du. Inte ens Clippy.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s