Blogg

Sex är dyrare för kvinnor

708px-Mature_flower_diagram.svgJag blev idag tipsad om en artikel som jag tyckte var intressant, den berör något som varit lite extra på tapeten senaste veckorna – att för att förstå det socialt konstruerade i kön behöver vi förstå de biologiska skillnaderna. Det är inte ett särskilt kontroversiellt påstående, även om det finns personer som hävdar det. Det var ett avsnitt i texten som särskilt fångade min uppmärksamhet, eftersom jag som sexolog direkt där ser samverkan mellan det biologiska och det sociala i resonemanget. Det är avsnittet med rubriken ”Sex är dyrare för kvinnor”.

Avsnittet handlar sedan om könsceller och graviditet, skillnad på massproducerade spermier och ägg som det finns färre av, att sexuell reproduktion kostar kvinnor mer än det kostar män helt enkelt. Gott så. Det säger bara ingenting om ifall sex är dyrare för kvinnor. Och det är ju bra, för det är det faktiskt inte.

Manlig sexuell njutning är energikrävande och tätt sammankopplad med reproduktion. Den enda formen av sex som faktiskt leder till reproduktion är för majoriteten av män så pass sexuellt stimulerande att de i regel får orgasm av bara det utan extra stimulans. Vid orgasm är det mer regel än undantag att män ejakulerar, det vill säga utsöndrar könsceller på ett sätt som förknippas med reproduktion. Efter en sådan orgasm är det vanligt att man varken är sugen på eller förmögen till mer sexuell stimulans, och man blir också trött.

Kvinnlig sexualitet är påtagligt mindre energikrävande och reproduktionsinriktad. De områden av könet som lättast stimuleras och framkallar orgasm sitter en bra bit ifrån delarna som leder till barn. Reproduktivt sex är i regel inte orgasmalstrande för kvinnor, och sex som mycket mer sannolikt leder till orgasm har noll funktion som fortplantning. Det finns relativt lite koppling mellan orgasm och ägglossning hos kvinnor, och efter en orgasm är kvinnor påtagligt oftare förmögna att fortsätta vara sexuella.

Det är inte bara osant att sex är dyrare för kvinnor, det är faktiskt tvärtom. Ändå sväljer vi så lätt påståenden om att kvinnlig sexualitet är mer reproduktionsinriktad och kostar kvinnor mer. Ja, om vi med sex menar parning. Nej, om vi med sex även menar allt det andra som är sex – klitorisstimulans och sociala band och att tycka om varandra och makt och multipla orgasmer. Och vi vet mycket väl att vad vi avser med sex beror på sammanhang. För det är ju sällan vi med sex menar endast reproduktiva samlag, när personer är missnöjda med sina sexliv är det sällan just fortplantningen som är problemet. Samtidigt är det lätt att fokusera på vaginala samlag även när vi pratar om sex som vi har för nöjes- och relationers skull.

Och det här är ju ett utmärkt exempel på hur biologiska fakta kan ses i olika ljus och få olika innebörd beroende på sammanhang.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s