Blogg

Vänskapstips 1 – hjälp och sällskap

helpimdownEfter all respons på inlägget om hur man kan bygga starkare sociala relationer, och innan kursen Vänskap för vuxna som startar 16/01 tänkte jag lägga upp några konkreta tips kring hur man kan inleda eller utveckla vänskapsrelationer. Här är ett tips om du vill få en mer vardaglig relation med någon du kanske bara träffar vid särskilda tillfällen.

Jag vet inte hur många gånger jag har suttit med en patient som känt sig ensam och överväldigad av allt som hen hade att göra i livet. ”Jag orkar inte allt själv” sade patienten. ”Har du någon att be om hjälp?” frågade jag. Och ja, visst, det fanns några, men… ”Jag vill inte be om hjälp, det känns fel”. Och visst är vi många som tycker det är svårt att be om hjälp. Kanske har vi lärt oss att man är en dålig människa om man inte kan själv. Kanske vet vi bara inte hur man gör. Oavsett är det lätt att inte säga något när man hade varit tacksam för lite hjälp i vardagen. Och man hade tackat ja om någon bara hade erbjudit den hjälpen man behöver.

Så mitt första tips i den här ytterst oregelbundna vänskapsjulkalendern är att erbjuda hjälp.

Hinner du aldrig träffa syrran för att hon är ensamstående med ett barn som inte hämtar sig själv från förskolan (och dessutom behöver både mat och underhållning)? Erbjud att hjälpa till med hämtning en gång i veckan, så kommer du närmare den lilla familjen.

Klagar kollegan på att han måste till IKEA i helgen och det är tråkigt och bökigt och ensamt? Fråga om han vill ha sällskap.

Är mamma ensam sedan Gösta flyttat ut? Ring henne lite oftare och hitta på grejer ni kan göra tillsammans. Det kanske inte går att ses så ofta, men ni kanske kan följa samma serie eller spela ett spel ihop.

Har din hjälplöst ekonomiskt förvirrade gymnasiekompis Slösa existentiell kris över pensionssparande? Bjud över henne hem till dig, där du – kloka ekonomiska Spara – kan guida henne genom inälvorna i det orangea kuvertet.

Bandykompis som nämner att det är tomt helgerna utan barnen? Bekant från förra jobbet som är nyinflyttad till din stad som du sporadiskt hörs med? Körkompis som ska kånka ett piano? Anette från bridgen som ska städa genom sin fars lägenhet nu när han flyttat till ett hem? Är du uppmärksam så kommer du snart upptäcka många möjligheter att erbjuda hjälp och sällskap.

Det kommer kanske kännas konstigt och ovant i början, men det är ju bara rimligt om det inte är något du gjort så mycket förut. Då är det ju konstigt och ovant. Du kanske inte riktigt vet hur du ska erbjuda hjälpen, men man kommer långt på att säga det man menar – ”vill du ha sällskap?” är en förträfflig fråga, likaså ”det där pianot du ska bära, behöver du hjälp?”. Du kanske är rädd för att vara påträngande, men det brukar inte vara någon fara om man inte tjatar.

Det brukar inte bli jättebra om alla ens relationer bygger på att man ständigt ställer upp. Men att visa att man finns där, att man bryr sig om personens vardag och att man är beredd att lägga ned tid och energi – det kan vara ett riktigt bra sätt att ta vänskapen till en ny nivå.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s