Blogg, Uncategorized

Hur du vinner vänner och påverkar din omgivning

flygvapenmuseum
Flygvapenmuseum – typiskt bra anledning att ses

UPPDATERING Vill du lära dig mer om det här och slipa på dina förmågor? det finns nu möjlighet att delta i en kurs i just detta som undertecknad håller. Läs mer här

Idag är det internationella mansdagen. Jag tänkte härmed göra en liten grej som män (inte alla män) kan finna användbar. Det är nämligen så att män som grupp är mer ensamma än kvinnor som grupp, och ensamhet är väldigt jobbigt för de allra flesta. Jag har jobbat med just ensamhet och sociala nätverk med en hel del patienter, och har en del praktiska tips kring hur man kan få fler vänner eller få bättre kontakt med släkten. Jag tänkte bjuda på några konkreta tips, och ni får göra vad ni vill av dem. En del kommer tycka att tipsen är allt för banala, men jag vet att många behöver just det enkla för att gå vidare. Så, var så goda, grattis på mansdagen.

Så får du fler och närmare vänner

Nej, du kommer inte få nära barndomsvänner med en gång

Ett ganska vanligt hinder som dyker upp när jag jobbar med personer som saknar vänskapsrelationer är att man önskar sig fler riktigt nära vänner, helst barndomsvänner. Problemet är att det är svårt att finna själsfränder bland främlingar på första försöket. Samtidigt kommer du förmodligen inte möta själsfränder om du inte ger personer en chans, och kommer inte få några kompisar eller bekanta heller. I den här typen av förändringar i livet ska du sikta på bättre och inte på bra. Är det bättre att ta en öl med Jocke fast du nog aldrig kommer bli BFF med honom än att inte ta en öl med Jocke och sitta hemma ensam? Om svaret är ja – ta en öl med Jocke. Du behöver acceptera att du inte kan komma till djup barndomsvänskap på en dag.

Jobba med det du redan har

Slå dig ned och skriv en lista över personer du redan känner som du skulle kunna lära känna bättre eller träffa oftare. Använd gärna din telefonbok, Facebook eller messenger som underlag, och fundera även på kollegor eller studiekamrater. Fundera på om det redan finns uppenbara aktiviteter som ni kan tänkas kunna göra ihop eller uppenbara ämnen ni kan prata om. Sen är det bara att kontakta och köra.

Om du inte har något alls

Det är sällan som man helt saknar socialt nätverk. Om så är fallet behöver du ge dig ut bland helt okända människor, där de allra flesta kommer vara rätt ointressanta. Det är drygt, men du kommer inte träffa nya intressanta människor om du inte träffar nya människor överhuvudtaget. Det blir dock lättare om du hittar något sammanhang där folk har liknande intressen eller där man kan arbeta med något gemensamt. Här är exempel på sammanhang att starta i:

  • Volontärbyrån har en hel del sammanhang att jobba i att erbjuda
  • Kyrkor och liknande organisationer har ofta en del sociala tillställningar där man kan möta nya personer
  • Är man med i något internetbaserat forum som kretsar kring ett intresse finns det ofta möjligheter att träffas i köttvärlden eller att börja prata mer privat över nätet
  • Meetup har en hel del gemensamma aktiviteter som man kan dyka upp ensam på utan att bli konstigt

Ta initiativ och var konkret

Om du vill umgås mer med andra behöver du föreslå saker att göra. Ha gärna konkreta förslag på tid, plats och aktivitet och föreslå det, annars kan allt rinna ut i sanden. Om du exempelvis just haft en trevlig middag med någon säger man lätt ”det här borde vi göra om!”, men det blir inget av det på länge. Bli personen som ser till att det görs om. Du kan antingen föreslå det direkt (kolla i kalendern, välj ett datum, och boka in middagen med en gång) eller ta det senare (sätt en påminnelse i kalendern om exempelvis två månader: ”maila Viktor, boka middag”). Fånga upp tillfällen när planer blir luddiga – om vännen inte kan åka långfärdsskridskor just nu i helgen säg inte att ni ska göra det senare, utan föreslå ett datum.

Återkommande aktiviteter

En bra sak för att bygga relationer är att ha återkommande tillfällen att ses. Det kan exempelvis vara att man bestämmer sig att ha ginprovning varje sista torsdag i månaden, bokar biljetter till några teaterföreställningar under våren, alltid gå och se Marvelfilm eller fixa abonnemang till sportevents man bryr sig om. Här har du en väldigt bra möjlighet att inte bara få mer umgänge, utan bli en sammankallande kraft i umgängeskretsen. För ditt sociala liv är det förmodligen rätt bra att inte bara gå på bio ibland, utan att bli Marvel-Micke. Det bästa sättet att träffa nya intressanta människor är genom befintliga intressanta människor, och genom att vara en sådan social mittpunkt får du sannolikt även träffa vänner till vänner.

Kalendern är din kompis

Som det har antytts ovan är kalendern ett strålande verktyg för att upprätthålla ett socialt liv. Du kan exempelvis planera att alltid göra något socialt på onsdagar och då och då kolla av om dina framtida onsdagar är bokade – om inte se till att de blir det. Du kan också göra som med Viktor – efter att ni har hörts eller umgåtts lägger du in en påminnelse för att det ska bli av igen. Du kan till och med gå tillbaka till din kompislista från tidigare punkt och planera hur ofta du vill höras eller ses, så kan du lägga in påminnelser utifrån det (”träna med Claude” varje söndag, ”ring Nadja” var tredje månad etc).

Att fördjupa relationen

Ofta får man det att låta som att det enda sättet att ha en djup relation är att prata väldigt mycket om känslor. Det är för all del bra, men det finns mycket annat man kan göra. Bara detta att ses ofta och göra grejer tillsammans leder till att en relation fördjupas. Man kan också visa engagemang i vännens övriga liv och bli en större del av det – som att flexa ut en förmiddag varannan vecka där du träffar din pappaledige kollega, eller hjälpa en barndomsvän du tappat kontakten med att renovera. Följ upp sådant vännen nämnt tidigare – fråga hur det jobbiga projektet gick, om mamma mår bättre, och om chefen är en lika stor rövhatt som alltid. Berätta också om ditt liv och sådant som händer dig, för att vännen ska kunna lära känna dig bättre. Att stötta en vän som mår dåligt kan betyda att man låter nyskilde Fredrik gråta ut och somna på din soffa, eller att man tar en lika nyskild och därtill alltför spritglad Mattias ut i skogen på nykter svampplockning.

Det kommer att vara en uppförsbacke

Som du kanske märker handlar tipsen ovan om vad du ska göra för att få ett rikare socialt liv. Och det kan kännas tungt i början att alltid vara den som ringer upp, föreslår saker, hittar på aktiviteter och vet vilka utställningar som är aktuella på Flygvapenmuseet i Linköping. Att vara den som föreslår saker innebär också att du kommer att mötas av ointresse eller bli avvisad många gånger (hälsningar från Tanja som håller regelbundna filmkvällar). Förhoppningsvis hakar dina vänner på efter ett tag, börjar bjuda in dig på aktiviteter och tar initiativ. Men även om det alltid blir så att du är den som är mer initiativtagande – om ditt mål är att vara mer social, så kan det ju vara värt.

Så får du bättre kontakt med släkten, familjen och vänner till familjen

Könsfällan

En vanlig situation i könsblandade relationer är att kvinnan sköter parets relationer, medan mannen inte gör särskilt mycket av det. Det kan funka bra, men det kan också bli att kvinnan lägger ned mycket osynligt arbete (man ser ju direkt hur mycket jobb det är med relationer om man bara ser allt jag redan skrivit) medan mannen hamnar utanför. Om relationen skulle ta slut blir det ofta ensamt. Även utan just parproblematiken kan det bli en ojämn fördelning, exempelvis om det alltid är mamman eller syrran som planerar familjehögtider eller gemensamma semestrar, eller bara hör av sig för att se hur det står till.

Dela upp 50/50

Känner du igen detta med relationen? Dela upp kontakter 50/50, exempelvis att du är ansvarig för att hålla kontakten med din släkt och de vännerna till familjen som kommer från dig (barndomsvänner, kollegor etc). Nu är du ansvarig för att hålla kontakt, gratta på födelsedagar, planera semestrar och annat som hör till. Det går också att dela upp exempelvis högtider, så att du tar julen och din partner påsken, eller att ni ordnar varandras födelsedagsfirande. Om du i processen upptäcker att du inte vill lägga ner lika mycket arbete som din partner eller familjemedlem är det bra att uttrycka det tydligt. Då kan de andra lika medvetet välja att inte ordna med dig heller, eller så kan du i alla fall visa att du ser hur mycket jobb de gör och uppskattar det.

En relation som inte riktigt är 50/50 är relationen man har till sina barn. När de fortfarande är barn är det definitivt mer ditt ansvar än deras. Man kan tycka olika om hur det är med vuxna barn, men barn som du inte lagt ner tid och energi på kan nog med gott samvete göra detsamma även när du på äldre dagar önskar att er relation var närmare.

Kalendern är din kompis igen

Väldigt mycket av det sociala i familjelivet kretsar kring särskilda datum eller högtider. Sätt påminnelser i kalendern utifrån det, exempelvis allas födelsedagar och en påminnelse veckan innan så att du hinner skicka kort eller köpa present. Och så mors dag, och fars dag, och kosmonauternas dag för din ryska kompis (12* april, mycket viktigt). För större högtider kan man behöva sätta flera påminnelser, och gärna med bra framförhållning. Är det ditt ansvar att styra upp julafton kan du fråga den som brukar göra det hur tidigt de brukar så att säga sondera om var man ska vara, planera vem som lagar vad och göra övernattningsschema.

Gör om gör rätt

Eftersom ett socialt liv kräver mycket jobb kräver det också mycket färdigheter och kunskaper. Har du inte vanan inne blir det lätt att göra misstag första gången, glömma att tänka på något eller börja planera för sent. Se till att lära dig, ta anteckningar, och gör om gör rätt nästa år. Efter några varv kommer det bli mycket lättare att komma ihåg att dina brorsbarn uppskattar födelsedagspresenter, eller att allergilistan för påskmiddagen inte skriver sig själv – samtidigt som det också blir lättare eftersom andra vänjer sig att det är dig man ska prata med. Men självklart kan du också på förhand fråga andra hur de brukar göra för att ha koll på händelserna i familjen och styra upp bra semestrar.

Sammanfattningsvis

Vissa människor har det lätt och andra inte. Vissa råkar vara begåvade på att ha ett rikt socialt liv, medan andra behöver kämpa, och det blir extra tufft att kämpa om man inte ens vet vad man ska göra. Det finns förstås oändligt mycket mer att säga om vänskap än det jag skrivit, det här är bara lite konkreta tips som har funkat bra när jag arbetat med patienter som känt sig ensamma. Självklart kan det finnas mycket djupt och underliggande i ens relationssvårigheter, men oavsett grund och skäl kan många må mycket bättre om de bara kommer på att ringa Bosse och fråga om han möjligen vill följa med och kolla vad som hänt med DC-3:an.

*rättelse. Först skrev jag 11 april, vilket förstås är fel. 11 april är inte kosmonautikens dag, däremot USAska ubåtsdagen, vilket ni också bör anteckna.

En reaktion till “Hur du vinner vänner och påverkar din omgivning”

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s