Blogg, Uncategorized

Vänskapstips 2 – exit plan

brexit-1477302_960_720Nu fortsätter vi på tema vänskap inför kommande kursen i vänskap för vuxna. Idag tänkte jag skriva om ett vanligt sätt att förlora vänner på – och vad man kan göra åt det.

Ofta berättar människor att de varit väldigt sociala tidigare i livet när de ingick i ett sammanhang där det sociala hände enkelt och självklart – exempelvis att man hade många vänner under studenttiden, men att det har varit ensamt sedan man tagit examen och börjat jobba. Sammanhang där det är lätt att vara social kan vara lite förrädiska genom att göra det sociala jobbet åt en – någon annan har redan samlat en massa människor med liknande livssituation på samma plats, ordnat aktiviteter att samlas kring, och planerat in när man ska ses.

När någon annan slutar göra det jobbet kan det plötsligt bli väldigt tomt, och det blir konstigt att kontakta personer som tidigare bara fanns där, och hitta på skäl att ses som tidigare varit givna.

I business kan man planera hur man ska lämna ett företag på ett sätt som bäst gagnar en själv och bolaget. Samma sak kan behövas när du ska lämna skolan, kören, Cloud & Sky Consulting AB eller korpenlaget. Det kan exempelvis vara att du några gånger bjuder över kollegor på spelkväll hemma hos dig, börjar styra upp teaterkvällar, ibland planerar ett fika utanför de naturliga umgängesramarna och intresserar dig för livet som personerna du umgås med har utanför era gemensamma kretsar.

Exakt hur man gör det kan variera, och beror på en massa omständigheter. Det är exempelvis stor skillnad på att ett sammanhang upplöses och alla lämnar det till ungefär samma vakuum, och att du lämnar ett sällskap som fortsätter att ses varje onsdag, skapa internskämt och skriva saker i gruppchatten. Men om du är lite förutseende kan du i framtiden tacka dig, 2018, för att du i framtiden slipper sitta ensam i välinredd lägenhet och fundera på varför du hade så mycket roligare som student.

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s