Blogg

Vänskapstips 6 – gott nytt år

never be alone againEfter ett juluppehåll fortsätter min lilla serie om vänskapstips inför kursen i att få bättre vänskaper i ens liv.

Om två dagar är det nyårsafton. För många något man ser fram emot, för andra en mardröm. Det handlar sällan om vilken champagne man köpt in, hur bra utsiktsplats man har för att se fyrverkerierna eller hur god meny man komponerat. Det handlar oftast om vilka man har att fira med en kväll där man förväntas vara bland vänner. Julen är en familjehögtid som är smärtsam för många som inte har någon familj att samlas med, men även många relativt ensamma personer har familj och kan ändå med säkerhet säga att de har någon att fira jul med. Man är välkommen till familjen även om man knappt hörts under året.

Ensamhet kan delas upp i två större typer – social isolering och existentiell ensamhet. Den första typen handlar om att ha människor kring sig alls, någon form av nätverk, kollegor, vänner, någon att gå på bio med, fira nyår med, snacka skit med. Jag upplever att man ibland kan uttala sig lite nedsättande om relationsformerna kompis eller bekant, som om vänskap inte räknades om den inte är djup. Men för de allra flesta är det viktigt att inte endast ha tunga, djupa och långa relationer utan även de ytligare och flyktigare. Inte minst är det på det sättet man kan få en bredd av olika människor i sitt liv – en hel del folk skulle man inte fungera i en intensiv relation med, men det funkar utmärkt att snacka vid kaffemaskinen.

Existentiell ensamhet härstammar från det obestridliga i att livet är i grunden ensamt. Vissa människor kan göra den ensamheten uthärdlig, de kan hjälpa oss att kunna leva med den och stundtals glömma bort den. Det är ofta närmaste familjen, goda vänner och partners som man tänker på när man tänker på sådana människor. Personer som gör att vi inte känner oss ensamma även om vi för tillfälle är själva. Det är också oerhört smärtsamt när människor som borde släcka ens existentiella ångest inte gör det. Många vittnar om vilket helvete det är att känna sig ensam i en parrelation – den relationen som alltid sägs vara vägen till att aldrig mer vara ensam.

De två ensamheterna är olika. Att man undvikit den ena betyder inte att man inte samtidigt kan kämpa med att känna sig ensam. Och om du kämpar med ensamheten inför nyåret 2019 önskar jag dig gemenskap och samhörighet när du förbereder dig inför nyåret 2020 .

And we will never be alone again
‘Cause it doesn’t happen everyday
Kinda counted on you being a friend
Kinda given up on giving away
Now I thought about what I wanna say
But I never really know where to go
So I chained myself to a friend
‘Cause there’s nowhere else I could go

– Instant Crush, Daft Punk med Julian Casablancas

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s