Blogg

Vart vandrar tanken

carpe diem
Fånga dagen sades däremot på latin från början då latin var ett levande språk när det sades. Om det är till någon tröst.

En vän till mig hade nyligen upptäckt att cogito ergo sum (jag tänker, alltså finns jag) var från början av Descartes skrivet på franska som je pensedonc je suis, men är känt i översättning till ett dött språk. På sitt säregna vis gick min vän runt en stund, var irriterad på det, och spred indignationen till alla kompisar som iddes haka på. Under tiden vi kollektivt störde oss på att en från början fransk fras är känd på latin missade vi säkerligen något i vardagen. Kanske en vacker solnedgång, eller att vår nemesis från gymnasiet satt på samma buss, eller att vi blev upphetsade. Så är det ju, det som händer i huvudet kan ibland vara den verkligheten vi faktiskt upplever. Det är förstås relevant till bättre sex.

Vad vill du ska hända under ditt sex? För det är inte osannolikt att det som händer är ungefär:

Luktar jag konstigt?.. Ok ok nu är jag hård nog om jag tar fram kondomen fort hinner jag att inte tappa ståndet då kommer det gå bra fan nu slaknar jag kanske okej men nu nu kan jag sträcka mig efter… Varför ligger du ba där som en död fisk när du var så taggad på festen jag borde hakat på din kompis istället… Ajj det gör ont fan hur får jag hen att va mjukare… Jusstfan måste köpa diskmaskinstabletter… Kommer han snart eller nu börjar det fan skava väntar han på mig eller vadå, tror han att jag kommer komma av det här okej here we go STÖÖÖN… Har jag packat ned Almas frukt till imorgon?.. Nej fan nej hon kan se upp i hela härligheten i sextinian jag har inte rakat mig på ett tag tänk om jag är… Han ser verkligen ut som en hund som juckar oj nej can not be unseen en stor jävla hund… Sluta hinta om att du vill bli slickad du har mens du vet att jag inte gillar det ba lägg av nej inte nu igen… Är det över snart?

Det finns massor av sätt att inte riktigt vara närvarande i sexet när man faktiskt ligger, hånglar, håller handen eller ägnar sig åt annan sexuell aktivitet. Man kan tänka på något annat sexuellt än det som händer. Man kan känna prestationsångest och oroa sig att något inte kommer funka. Man kan planera sexet framåt istället för att vara uppmärksam på vad som händer nu. Man kan ängslas över hur man ser ut. Man kan börja tänka på något helt orelaterat. Man kan börja jämföra vad man känner i kroppen med vad man ”borde” känna, istället för att fokusera på upplevelsen. Man kan jämföra sin upplevelse med det som ”borde” hända istället för att ta i omgivningen. Man kan vara så rädd för att göra fel att man ser sex som ett lopp där man i slutet kan pusta ut för att man fått det överstökat.

Det finns naturligtvis ingen quick fix för hur man är närvarande i sitt sexliv. Ibland vill man kanske inte det heller, åtminstone inte på det sättet att man fokuserar på det som händer. Man kan välja att fantisera om något under partnersex, många gör det för att hålla glöden uppe och för att komma över tröskeln till orgasm. Man kan välja att tänka bort sig från den fysiska verkligheten när man är med om sex man helst hade sluppit. Det viktiga är att man fokuserar på det man faktiskt väljer att fokusera på. Och det är här vi kommer in på mindfulness.

Grattis till mig som nu ska springa 60 meter på minfältet populärt och ofta missförstådd psykologiskt begrepp. Mindfulness är inte total bullshit. Mindfulness är inte en avslappningsmetod. Mindfulness är inte en app man skyndar sig genom en kvart om dagen och sedan mest stressar över. Mindfulness är, som jag ser det, och om jag ska förenkla en del, förmågan att välja vad man uppmärksammar och att kunna betrakta ickevärderande. Man kan välja att försöka ha mindfulness som sitt stora förhållningssätt till livet. Man kan välja att fokuserat använda sig av den förmågan i vissa situationer. Jag föreslår sex.

Hur man kommer dit är ett lite väl omfattande ämne för just det här inlägget. För vissa kan det räcka med insikten att det går att flytta fokus och att det ibland är till ens fördel. När tankar dyker upp kan man lägga märke till dem, konstatera att ojdå här ligger jag och undrar ifall min partner kommer att komma ihåg glidmedel längre fram, vad händer om jag fokuserar på hur kyssarna känns istället? Har du tur så räcker den här lilla påminnelsen för att få dig att fokusera om. Behöver du öva mer finns det massa med olika övningar, och mindfulnessappar är det inget fel på om man inte ser appen som övning i en förmåga man sedan ska använda i sitt vanliga liv.

Det här är sista vanliga inlägget i serien bättre sex 2019. Nästa gång ska jag summera och sammanfatta hur man kan använda inläggen i att ta sig vidare på just ett sätt som man själv behöver. Och det här inlägget avslutar jag med Amy Winehouses skildring av hur det känns att låta tanken vandra någon annanstans under sex i låten You Know I’m No Good.

Upstairs in bed with my ex boy,
He’s in a place but I can’t get joy,
Thinking on you in the final throes,
This is when my buzzer goes.

 

 

 

 

 

2 reaktioner till “Vart vandrar tanken”

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s