Blogg

Vänskapstips 4 – backa från din partner

döden spelar schack
Om ens partner inte gillar schack kan man hitta någon annan att göra det med.

Och så fortsätter vi med tips för bättre vuxna vänskaper, i starkt samarbete med att jag ska hålla en kurs i vänskap för vuxna i början av 2019.

Är det någon relationsform som vårt samhälle både håller högt och ställer orealistiska krav på så är det parrelationen. Man ska gärna både ligga, vara kär eller åtminstone gilla varandra påtagligt, vara föräldrar ihop, utgöra ett bra team, brinna för samma intressen, vara varandras bästa vänner och göra sådant som är viktigt ihop. Det låter härligt när det funkar, men med en så utförlig kravlista är det inte konstigt att någon pusselbit inte ligger rätt till fast allt annat är på plats.

Jag möter ofta personer som är nere och upplever att livet inte är så kul som det borde vara. När vi utforskar vad som faktiskt händer i vardagen visar det sig ibland att personen har haft en hobby eller ett passionerat intresse som hen slutade ägna sig åt när hen inledde sig parrelation. Visst kan anledningen vara att det inte finns tid och energi för det, men ofta är skälet främst att partnern inte delar intresset. Det finns ofta en tanke om att något viktigt borde man kunna dela med sin viktigaste person, och i frustration över att det inte går låter man helt bli. Samtidigt saknar man sitt intresse och livet känns tomt.

Just ordet borde är intressant. Det skvallrar om den idealiserade bilden av den perfekta livspartnern som man borde dela exakt allt viktigt med. Det skvallrar också om att det är något fel på en om man inte delar intresset med just den personen. Och kanske är det så att man verkligen önskar att ens partner var lika taggad som man själv på att gå på Nationalmuseums nyinvigning, men ibland är partnern ointresserad. Och då finns det bara följande alternativ:

  • Släpa dit partnern ändå, fast hen tycker det är tråkigt och inte egentligen ger dig känslan av att dela något viktigt.
  • Sluta göra saker man tycker är intressanta.
  • Gå själv.
  • Gå tillsammans med någon annan.

Jag är möjligen lite partisk, men jag tycker att sista alternativet oftast är bäst, särskilt om det inte gäller en enskild händelse, utan många år av samvaro där man egentligen helt i onödan offrar en passion.

Mitt fjärde vänskapstips är således att fundera på om du skulle kunna ta upp något intresse du har med en vän. Öppnas det några dörrar om du tänker att man faktiskt inte behöver dela alla intressen med just sin partner? Kanske undviker du en hel del friktion och konflikter om din pojkvän efter många år får slippa förpliktelsen att följa med till Dansens hus. Kanske kan du tillföra ditt liv lite mer mening om du tar upp traditionen att gå på lokala filmklubbens visningar som liksom runnit ut i sanden när Inga-Lill visade sig bara låtsas gilla svår film för att imponera på dig? Är man som par van att göra mycket tillsammans kan det kännas lite skrämmande att testa något nytt, men förmodligen kommer det inte bara tillföra dig något, utan även parrelationen (förutsatt att alla inblandade tar hand om den på ett bra sätt).

En reaktion till “Vänskapstips 4 – backa från din partner”

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s