Blogg, Uncategorized

Vänner utan åldersgränser

Group_of_Oysters_of_Different_Ages_Attached_to_a_Block_of_Wood
Freshwater and Marine Image Bank förser oss med bild på musslor som umgås över åldersgränser

För snart en vecka sedan avslutades första omgången av kursen Vänskap för vuxna. Kul och vemodigt, som det alltid blir när man träffat en grupp några gånger, följt med i saker som hänt i deras liv, och sedan ska skiljas ifrån dem. I slutet pratade vi om vänskap på lång sikt, hur man kan bygga upp ett fint socialt liv som funkar inte bara i år utan om tio, tjugo och femtio. Och ett av mina bästa tips där är att umgås med personer i olika åldrar.

I små samhällen är det naturligt att stora barn tar hand om små barn, att de allra äldsta är en del av gemenskapen och alla känner alla. Idag lär vi oss tidigt att främst umgås med personer i vår egen ålder. Hela sin barndom tillbringar man främst i sällskap av barn som är födda samma år tack vare hur skolsystemet och många andra verksamheter är uppbyggda. Efter den inskolningen kan man nästan tro att det är onaturligt att umgås med människor som är i annan ålder eller livssituation än man själv.

Det finns såklart fördelar med att umgås med personer i samma ålder och livssituation. De förstår ens utmaningar utan att man behöver förklara. Ett studentgäng är eniga om att middag är pasta med ketchup och att en fest kan pågå till solen går upp. Två småbarnsföräldrar behöver inte förklara röran hemma och att sömnbrist är en grej för varandra. Vänner valda efter plånbok slipper dålig stämning kring helikopterlyft eller sydafrikansk syrah.

Men det finns också nackdelar med att bara umgås med personer i samma situation. Man tappar gamla vänner när ens omständigheter inte längre är så lika när alla utom dig gör samma sak samtidigt. Man blir hemmablind. Alla ens vänner slutar plötsligt ha tid för varandra eftersom alla är i samma period i livet. Bröllop, dop, svensexor och babyshowers kommer i en sådan klump att man inte hinner uppskatta dem och faktiskt glädjas. Det blir svårt att bygga gemenskap bortom parrelationen när alla vänner har exakt samma överskott och behov.  Och har man turen att bli gammal kommer det en tid när vänskaran blir allt glesare – vännerna dör, blir allvarligt sjuka eller är för trötta för att komma på besök.

Så du har mycket att vinna på att inte avfärda människor från andra generationer som vänner. Du kan lära dig av äldre personer som har gått genom ett och annat i livet. Du kan lära dig av unga som ser världen med ny blick. Du kan hjälpa dem som behöver energi när du har det. Du kan hjälpa dem som behöver erfarenhet och lugn när du har det. Du kommer ha vänner som kan vakta barnen en stund medan de tentapluggar, eller vänner som kan vakta barnen en stund för att de gått i pension. Du kommer ha vänner som gifter sig och skiljer sig när du själv inte är i exakt samma process. Du kan stötta med tid när du har gott om det, eller pengar när du har gott om det.

Du kan både ge och ta mycket mer om du bara lämnar skolans årskullsuppdelningar bakom dig.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s