Blogg

Öppna upp – timing

öppna upp 318 maj håller jag en workshop för alla som håller på att öppna upp och vill få en bra start på sitt friare liv. Inför workshopen värmer vi upp med med ett gäng blogginlägg på temat, och idag ska vi fokusera på när det är bäst att ta upp att du vill öppna upp ditt förhållande.

Ta snacket när det är bra mellan er

Öppna upp-snacket är för de allra flesta något som hamnar i kategorin ”jobbiga relationssamtal man bävar för”, såväl för dem som vill initiera samtalet som för dem som kommer att bli inbjudna till det. En väldigt bra grundregel för att diskutera jobbiga frågor är att man ska göra det medan det fortfarande är bra. Visst kan man i det läget vara orolig att förstöra det fina stämningen med att ta upp ett jobbigt ämne, men det är ingenting mot vad som händer när man tar upp ett jobbigt ämne när stämningen redan är jobbig. Vänta inte på att inte längre kunna hålla tillbaka, ta upp det när det fortfarande är lätt att vara nyfiken och kärleksfull mot varandra.

Ta snacket när du inte är maniskt kär i någon ny

Det finns för- och nackdelar med att ha en tilltänkt ny partner när man har första flersamhetssnacket med sin befintliga. En fördel är att man kan testa nya situationen direkt. Något många nykläckta flersamma vittnar om är att det snart blir klart att det man känner till faktiskt är mycket mindre skrämmande än det okända. Å andra sidan kan man det bli för mycket på en gång, när det både är själva tanken på öppenhet och en ny flamma som dyker upp samtidigt.

Något som dock garanterat försvårar situationen är att man är helt uppe i en förälskelse i någon annan. En riktigt knäpp såndär så att man inte kan tänka på något annat, fokusera på något annat eller prioritera något annat. Att öppna upp en relation kräver en del fokus på varandra, känslomässig närvaro och tålamod. Det är svårt att erbjuda det när man är helt besatt av den nya, och det gör det inte heller lättare för den indragna partnern att tro på att din relationsöppenhet inte innebär att hen nedprioriteras å det grövsta.

Ta snacket relativt tidigt i din tankeprocess

När en person lyfter en jobbig fråga med en annan hamnar man lätt i en situation där man har kommit väldigt olika långt i en process. Samma sak kan förstås hända med öppenhetsförslaget. Du har haft tid på dig att vänja dig vid tanken, ställa alla nybörjarfrågorna till din polyamorösa kollega, läsa på och måla upp en ljuv framtid där du och Leo lyckligt pratar om era älskare vid frukostbordet. När du ett år senare presenterar tanken för Leo frågar hen om det inte var sånt man experimenterade med på sjuttiotalet och frågar om du egentligen bara vill vara otrogen. Ni befinner er på helt olika plan.

Oro som väcks när monogamin ruckas på handlar ofta om rädslan för partnerns hemliga liv man inte har tillgång till. Att du just gått runt och omvärderat er relation utan att dela det med partnern är perfekt olja att hälla på den elden. Det går kanske inte att undvika att ni hamnar i osynk, men det går att göra situationen mindre hotfull.

Ta inte snacket om din partner har en kris

Ovanstående tips kan sammanfattas i att snacket ska tas så snart det går. Det är dock god ton att inte försvåra livet för personer som redan har det jobbigt. Har din partner en extra tuff period av övergående slag är det en bra idé att avvakta lite.

 

En reaktion till “Öppna upp – timing”

  1. Jag lyckades med konststycket att vara i början av min process när min partner var i en kris (kanske för att hen var i en kris, igen, och jag orkade inte vara enda-partner längre) och sen när krisen var över var jag så långt iväg att det blev omöjligt för min partner att hinna ikapp innan jag tröttnade. Så kan det också gå. Nästa gång vet jag.
    (Inte menat som kritik av ditt inlägg, jättespännande som vanligt, får alltid insikter om sådant som redan händer i mitt liv, mer en reflektion ur verkligheten).

    Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s