Blogg

Varför har du sex?

illustration-of-a-carrot-pv”Vad är en hora?” frågade jag en gång en flicka i mellanstadieåldern. ”Det är en tjej som har sex i onödan” svarade hon, och har härmed både gett den bästa definitionen på hora jag någonsin sett och tydligt visat att det finns ”rätt” och ”fel” skäl att ha sex. Typiskt skäl som i samhället ofta anses rätt är ”för att man är kär” (kär förutsätts innebära att man även är kåt). Typiskt skäl som i samhället ofta anses vara fel är ”för bekräftelse”.

Ibland får man det att låta som att syftet med sexualiteten är reproduktion, men det är en så pass grov förenkling att det är trams. Sexualiteten för människan som art handlar delvis om att föröka sig, men också om att knyta band, lösa konflikter, fördriva tid och hantera maktförhållanden. Till exempel.

Varför ägnar du dig åt sex och sexualitet? För att det hör till och är sånt man gör i ett förhållande? För att det är skönt? För att inte känna dig som misslyckad singel eller dålig feminist? För att det får dig att känna dig levande? För att ge igen på ditt otrogna ex? För att du får vara fri på ett sätt du annars aldrig är i livet? För att du gillade det en gång i tiden? För att det är ett av många sätt att komma nära andra? För att det är den enda närheten du får? För att det är avslappnande? För att du älskar hur du blir när du är sexuell?

Var ärlig mot dig själv. Om ditt sex aldrig är skönt så är ”för att det är skönt” inte ett av dina skäl. Svaret då kanske är att du önskar att du hade sex för att det var skönt, men nu har du sex för att du hoppas att det ska bli skönt men det blir det aldrig riktigt och det gör dig frustrerad. Utmärkt. Då har vi ett spår att följa när vi söker efter bättre sex för dig.

Finns det bra och dåliga skäl att ha sex? Vill du dyka ned i det ordentligt rekommenderar jag varmt avsnitt 53 av The Science Of Sex-podden. Avsnittet kom ju väldigt lägligt, och bekräftar dessutom min KBT:iga uppfattning om att det bästa sättet att gruppera motivatorer i bra och dåliga är något så originellt som att tänka morot att piska. Om ens motivation är att aktiviteten tillför något positivt så är det en morot och bra. Om man gör grejen för att slippa nåt jobbigt så är det piska och dåligt. Det är generellt ett bra verktyg för att skärskåda sina drivkrafter och kan hjälpa dig förstå huruvida dina mindre uppenbart fantastiska/dumma sexhavarskäl är bra för dig.

Det där med ”för husfridens skull” till exempel, hur ska man se på det? Om du gör det för att det är trevligt när din partner är glad och för att det stärker relationen så är det sannolikt en morot och positivt. Om du gör det för att slippa bråk eller dåligt samvete så är det sannolikt en piska och dåligt för dig. Eller ”för bekräftelse”, som ändå är en betydande del i väldigt mycket sex, när blir bekräftelse ett problem? Har du sex som får dig att känna dig het, cool och uppskattad så är det sannolikt bra för dig, både här och nu och i längden. Har du sex för att få känna att du inte är äcklig och värdelös så kommer det inte vara lika bra för dig i längden. Försök att inte vara hård och dömande mot dig själv om dina anledningar att ligga inte gör dig väl, det är ofta fullt begripligt varför vi gör något av ”fel” skäl. Men försök öppna upp dig för att så småningom ha sex av skäl som är snälla mot dig själv.

Så fundera på varför du har sex just nu, och av vilka skäl vill du ha sex. Kommentera hemskt gärna här, eller på Facebook, eller på Instagram!

6 reaktioner till “Varför har du sex?”

 1. Tänker att det inte alltid är helt givet vad som är bra och dåligt eller att gränsen däremellan åtminstone kan vara betydligt suddigare än vad man gärna tänker. Att ha sex för att inte känna sig äcklig och värdelös låter ju spontant som osnällt, piska och inget vidare. I mitt eget fall vet jag också att det var EN av de allra största drivkrafterna när jag var i tonåren. Jag slås av hur jag i backspegeln faktiskt landar i att ett aktivt sexliv, senare i livet fyllt just den funktion av bekräftelse och förmedlare av bättre självkänsla som jag en gång hoppades att det skulle. Jag föreställer mig att det för många – liksom för mig – nog kan vara svårt att nå till det där med att känna sig het, cool och uppskattad, om man inte innan nått till den punkt att man ens ens känner sig värdig beröring och hjälpligt knullbar..?

  Gilla

  1. Hej! Självklart är varje enskild situation mer nyanserad och världen är komplex. Jag tänker att sådana uppdelningar hjälper en att få lite mer ordning på tankar och förstå hur världen hänger ihop lite bättre, utan att uppdelningen fångar upp hela tillvarons komplexitet. Lite som att det är halvt omöjligt att enas om vad grönt är, men det är bra att ha ord för färger.
   Jag tänker också att självklart har många en resa som liknar dig. Men för någon annan kan den här uppdelningen få pusselbitarna att falla på plats och hjälpa att välja bort sex som inte får en att må bra. Och för någon annan kan det lyfta bort skamkänslor över att man tycker att bekräftelse är en viktig drivkraft i sexet.

   Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s