Blogg

Dina kåta jag

i_was_a_teenage_werewolf-posterAlla människor har olika sidor som är sanna och äkta. Jag är mig själv på jobbet när jag sitter mittemot en klient och är engagerad, professionell och ansvarsfull. Jag är lika mig själv när jag fem minuter efter sista besöket för dagen kutar iväg från jobbet ombytt för att styra upp en temafest som går ut på att städer i olika tidszoner blir kärnvapenbombade. Jag är lika mig själv när jag dagen efter i chatt hejar på en kompis vars chef är en sopa.

Det finns en del gemensamt hos dessa tre personer, men de beter sig ändå väldigt olika, reagerar olika och prioriterar olika. Annat vore både trist och oönskvärt.

Det händer mycket med en när man är kåt. Kroppen upplever beröring och dofter på ett annorlunda sätt, man blir mindre lättäcklad, man får ett annat kroppsspråk, uttrycker sig annorlunda, rör sig annorlunda. Man tänker också annorlunda, det man inte är kåt på tar upp mindre tankeförmåga, konsekvenstänk och moraliska betänkligheter försvagas. Man blir inte sig själv när man är kåt, om man med sig själv menar den man är när man inte är kåt. Egentligen är man såklart lika sig själv.

Ens autentiska kåta jag kan dessutom variera från situation till situation, partner till partner. Sådant som faller en helt naturligt att säga med Marja man inte klarar av att säga till Rosanna utan att det känns fejk. Ens make i Huskvarna skulle aldrig känna igen personen man blir med Alan i Västerås. Det som gör att du fortfarande tänker på din korta romans med dansläraren från Conakry är inte hur hon rörde sig och pratade, utan vem du blev med henne. Sex breddar dig som person och det är underbart.

Det finns ofta diskrepans mellan de olika jagen, de kåta och okåta. Ofta är det oproblematiskt. Ibland blir det jobbigt. Sådant man tar avstånd från när man inte är kåt är kanske ett återkommande inslag i ens kåta liv. Det kan göra att man skäms, känner att något inte stämmer, eller börjar undra om någon av dessa sidor är falsk. Det är de inte. Alla sidorna är du. Ofta är det bra att omfamna variationen och se om ens okåta jag kan vara mindre dömande mot det kåta jagets val. Ibland kan det vara bra att lyssna på det okåta jaget och försvåra för det kåta att göra dumheter – du kanske verkligen tycker att det är bäst att inte vara otrogen eller slarva med skydd, vad ditt kåta jag än autentiskt vill.

Fundera på dina jag, vad de har gemensamt och vad som skiljer dem åt. Fundera på hur det påverkar ditt sexliv. Kanske är det så att ditt okåta jag prackar på en viss sexualitet på ditt kåta genom att bestämma vad du borde och inte borde tända på? Ditt okåta jag kanske envisas med att köpa sexprylar som ditt kåta jag verkligen inte är intresserad av? Du kanske går igång på en sak när du är kåt på egen hand, och på något helt annat när du är kåt i sällskap, och ytterligare en tredje i annat sällskap? Ditt okåta jag tänker kanske att du inte alls borde hooka med Anton efter jobbets fredagsöl som det ofta blir, men ditt okåta jag kan ändå ta sitt ansvar och packa ned kondomer (ditt kåta jag kommer att tacka dig sedan)?

Vad överlappar mellan dina olika jag, vad är oförenligt, och hur vill du hantera den konflikten?

Det här inlägget är ett i serien Bättre sex 2019. Som vanligt kommer det frågestund på Instagram.

4 reaktioner till “Dina kåta jag”

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s