Blogg

Vilja

bouncy-castle-827478_1280
Ett luftslott som är villigt och redo!

Sist skrev jag om att man kan vara äkta och sig själv på olika – ibland svårförenliga sätt. Idag spinner jag vidare på ämnet vilja. När vill man ha sex och hur vet man det? Hur vet man att ens partner vill? Vad är ens vilja? Finns fri vilja? Hur vet jag om universum existerar? Finns jag ens? Ok vi backar. När vill man verkligen ha sex? Jag tycker att bästa sättet att dela upp det här är lust, upphetsning och vilja. Ibland hänger de ihop, ibland inte. Och det kan förvirra när man försöker lista ut vad är äkta och autentiskt.

 

Upphetsning är den fysiska delen av paketet. Erektion och lubrikation och allt det där. Kroppen ställer in sig på att vara mottaglig för att tas på och reagera sexuellt. Kuken reser sig, pungen dras in för att inte dingla runt för mycket, försatsen kommer för att friktionen inte ska bli jobbig. Fittan reser också sig (som ett luftslott, som jag skrev i ett blogginlägg för Ottar för massa med år sedan) och blir också våt – för att det ska vara lättare att röra på ett behagligt sätt, för att beröring ska kännas djupare, för att för att undvika skador vid penetration. Upphetsningen är en viktig del av sexualiteten, men inget kvitto för att man är kåt på riktigt.

Det kan vara uppenbart tills man läser någon smaskig artikel om att alla kvinnor egentligen är bisexuella. När man sätter folk i labb och visar dem porr medan man mäter genital upphetsning finner man att män har större överlapp mellan vad de säger att de tänder på och vad de blir fysiskt upphetsade av. Straighta män får stånd av sexuella skildringar av kvinnor men inte av män. Straighta kvinnor får stånd av båda. HA! Avslöjade.

Fast nä, såklart inte. Det vi vet stämmer är att fittor beter sig upphetsat mindre specifikt än kukar, men det betyder inte att någon ljuger. Upphetsning är en fysisk reaktion som kan väcka lust och kan överensstämma med lust, men som mycket väl kan dyka upp utan lust – i sömnen, som reaktion på att man ser någonting sexuellt, som reflexreaktion på stimulans av typen vibrerande bussäte, när man är med om sex man inte önskar. På samma sätt som att man ibland kan vara vrålkåt utan att skrevet behagar vakna till liv.

Lust är det här folk till vardags kallar att vara kåt. Att vara sugen på sex, att ha svårt att fokusera på annat, att allt som händer känns sexuellt och din inre gudinna jublar. Ibland dyker den känslan upp av sig själv. Det kan kännas underbart, som att man verkligen känner att man lever. Det kan kännas fruktansvärt frustrerande för att man skulle helst vilja fokusera på något annat och för att man i stunden inte har någon möjlighet att lugna ned flamman som tar över din tillvaro. Ofta dyker den känslan upp när man är öppen för och har möjlighet att vara sexuell. Kanske vaknar man bredvid partner, kroppen börjar bli upphetsad och huvudet hakar på. Kanske har man dragit ned gardinerna, satt på inkognitoläget och öppnat en sida man gillar.

Ibland tänder man på sådant som man inte vill göra, som man inte vill stå för, som ens okåta jag verkligen ogillar och håller en borta från. Ibland blir man oväntat kåt på en person vid ett tillfälle, utan att man någonsin varit kåt på hen innan och aldrig blir det igen. Men att man känner lust är inte samma sak som att man vill att sex faktiskt ska hända.

En tredje faktor är vilja. En övertygad vegan kan känna att det vattnas i munnen när bordssällskapet biff kommer in, och en övertygad monogamist kan känna att det vattnas på helt andra ställen när bordssällskapet kommer in – och det kan de göra med gott samvete och utan att faktiskt vilja äta upp alla animalier på tallriken eller vilja ligga med bordssällskapet som inte är ens partner. Vid faktiskt erbjudande om en tugga eller en kyss skulle nog båda känna stark motvilja trots pågående vattnande och aptit. Och så kan man hemskt mycket vilja vara attraherad av sin man eller tycka om tempeh, utan att de övriga två faktorerna är i samma rum.

Lust, upphetsning och vilja dyker ofta upp samtidigt, men inte alltid. Ibland får man inte upp den, fast man är kåt och villig. Ibland är man kåt på alla sätt man kan på ens brors flickvän som är både ens brors flickvän och har vidrig personlighet. Ibland vill man ligga med sin partner och det fysiska funkar, man kanske till och med kommer, men man kommer aldrig i sitt sexiga headspace. När du tänker på om du egentligen vill eller ville göra något – kom ihåg att att vilja ha sex är en komplex fråga, och våta trosor eller att hjärtat slår ett extra slag är inget kvitto.

5 reaktioner till “Vilja”

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s