Blogg

Allt flyter

panta rei
Allt flyter heter panta rei och det är min bästa animéordvits om man kan svenska och klassisk grekiska.

Det är lätt att fastna i en gammal självbild. Tro att man är vig för att man var det som ung gymnast (mycket dålig stämning på fest när fulla du ska hoppa ner i spagat). Inte äta rödbetor för det tyckte man inte var gott när man var yngre. Fortsätta fira jul på något särskilt sätt för att det är mysigt, fast det är inte mysigt, men det borde bli mysigt, fast det har bara varit stress senaste sju åren.

Sådant gäller även ens sexualitet. Ens gamla favoritställning slutar funka efter graviditeten. Du vill oftast ha sex varje dag om du får, men 2012 skrev du klart avhandlingen och var knappt sugen alls och kände inte igen dig själv. Analsex som man testat när tidningen Darling fanns och svurit att aldrig testa igen visar sig vara nice när man ändå testar igen. 23 år in i en vaniljsexig parrelation upptäcker du att du börjat gilla tanken på maktspel. Man blir blixtförälskad och attraherad av en kvinna efter ett helt liv som bög. Du och din partner var perfekt matchning i kink tills du för två år sedan långsamt börjat känna att smink och straffknull inte har i ditt sexliv att göra, och den känslan blir allt starkare. Hångla i rulltrappor blir ens favoritaktivitet fast man alltid tänkt att man inte en sådan som visar känslor offentligt. Det kändes väldigt trevligt att bli nypt i bröstvårtorna förr och sedan hände något och det blir bara obehagligt, men din partner fortsätter likväl, för det var ju en grej som funkat förr.

När vi talar om att utforska sexualiteten talar vi främst om ungdomar och i andra hand personer i livskris, men du förändras, världen förändras, dina partners förändras, alla förändras. Att möta sexualiteten med intresse och nyfikenhet gagnar inte bara de unga och nyseparerade.

Tillåt dig själv och dina partners förändras, följ nya impulser och intressen, lämna sådant som var skönt förut men inte tillför dig något idag. Lyssna nyfiket på hur kroppen och sinnet reagerar på nya och nygamla intryck. Ge chanser till sådant du förkastat förut. Nyhetens behag kan vara en kick i sig, men det kan också ta tid att lära sig att tycka om något. Ju mer du övar på att testa, vara nyfiken, lära känna dina signaler och lita på dig själv desto lättare blir det att förstå dina sexuella sidor och kunna känna skillnaden mellan att våga testa något nytt och att tvinga dig själv till något. Ju mer van du är vid att känna efter som om det var första gången du hade sex desto lättare blir det att bemöta förändringar där gamla sätt inte längre funkar. Ju mer bekväm du blir med att allt flyter desto lättare blir det att möta förändringar hos din partner, och ta dem som tecken på att livet gör det livet är bäst på, och inte som kritik mot dig.

Det här är fortfarande ett inlägg i bloggserien om hur du får bättre sex 2019. Följ mig på Instagram eller Facebook för fler uppdateringar och häftig interaktivitet (dvs att folk svarar på frågor i stories, det brukar bli kul!). För övrigt är jag fortfarande leg psykolog och sexolog som driver en mottagning i Stockholm och online.

3 reaktioner till “Allt flyter”

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s