Blogg

Öppna upp – F.A.Q.

öppna upp 218 maj kan man komma på en workshop i att öppna upp monogama relationer. Därför bjuder jag på en liten blogguppvärmning, och idag fortsätter vi på Karins fråga. Hur berättar man för sin monogama partner att man vill att hen ska bli ens ickemonogama partner? Du känner såklart din partner bäst, men här är några punkter som kan vara bra att ta upp vid första flersamhetssnacket.

Vill du göra slut? Det vill du ju förmodligen inte, för då hade du gjort slut istället för att knöggla med att ha snack om att ändra relationsform, men säg det gärna rakt ut en extra gång.

Finns det redan någon annan du är intresserad av? Garanterat en av de första frågorna, så det är lika bra att du är förberedd. Om det faktiskt finns någon (kanske dålig timing, men vad gör man?) är det bäst om du på förhand bestämmer dig för ifall du ska vara ärlig eller om du ska ljuga snyggt och konsekvent. Det absolut värsta du kan göra är att drabbas av panik, ljuga halvhjärtat, och sänka kursen på din ärlighetsaktie när du behöver den som mest.

Är du är missnöjd med din nuvarande relation/partner?  Oftast är det inget fel på den nuvarande relationen eller partnern och det kan vara betryggande att höra det. Om din önskan att öppna upp på något sätt grundas i att du saknar något i förhållandet behöver du förmedla det varsamt. Om det är ett lösningsförslag på ett problem ni talat om länge är det lika bra att knyta an det till de tidigare samtalen.

Hur viktigt är det här för dig? Är det här med flersamhet någonting du är nyfiken på lite generellt sådär, eller är det superviktigt för dig att vara fri? När ens relationsvärld skakas om kan allt kännas hotfullt och ”polyamori existerar” kan låta som ”jag lämnar dig om jag inte får gå på en orgie ikväll”. Försök därför att inte lämna plats åt fantasin utan vara tydlig med hur viktigt och konkret frågan är för dig.

Finns det någon deadline? Om du vill öppna upp relationen med din monogama partner vill hen sannolikt ha lite tid på sig att smälta och fundera. Är du villig att ge hen den tiden, och hur länge kan det röra sig om – veckor, månader eller år?

På vilka sätt vill du vara öppen? När man konfronteras med idén på öppenhet kan hjärnan snabbt måla upp alla möjliga scenarion. Förklara mer konkret vad du föreslår (använd gärna öppenhetsprofilen som grund!)

Hur länge har du tänkt på det? I många relationer kan öppenhet vara en game changer som förändrar inte bara den möjliga framtiden utan även hur man ser tillbaka på tiden man haft ihop. Jag är generellt team Berätta Tidigt, men oavsett hur du tajmar det kommer partnern nog att undra.

Var fick du tanken ifrån? Det här kommer du nog också få frågor om. Det kan vara ett fint tillfälle att introducera din partner till alla resurser som kan ge en flersamma idéer. Det kan också bli ett jobbigt samtal om att dina tankar kommer från din onödigt coola karatekompis som händelsevis är den där personen du redan är intresserad av.

Som i tidigare svaret till Karin finns det nog inget sätt att göra det här samtalet helt smärtfritt. Det du kan göra är att vara förberedd, snäll och tydlig. Den här guiden kan vara ett litet stöd i det.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s